Οι Αραχτοί στη μεγάλη οθόνη.

Uncategorized Ιούλιος 14, 2016

Ένα πολύ ωραίο νέο, μας έφθασε από την Ιταλία. Το μυθιστόρημα του Michele Serra Οι αραχτοί που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις μας πριν λίγους μήνες σε μετάφραση Δήμητρας Δότση, θα μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη σε σκηνοθεσία της Φραντσέσκα Αρκιμπούτζι!

Οι αραχτοί

Οι προετοιμασίες για την ταινία βρίσκονται βέβαια σε πρώιμο στάδιο, συγκεκριμένα, στη διαδικασία συγγραφής του σεναρίου, το οποίο έχουν αναλάβει από κοινού οι Φραντσέσκα Αρκιμπούτζι και Φραντσέσκο Πίκολο.

Η Φραντσέσκα Αρκιμπούτζι, γράφει και σκηνοθετεί. Έχει καταπιαστεί με διάφορα είδη ταινιών, ενώ τόσο οι ταινίες της όσο και η ίδια έχουν τιμηθεί με βραβεία στην Ιταλία αλλά και σε μεγάλα φεστιβάλ στο εξωτερικό.

Ο Φραντσέσκο Πίκολο είναι γνωστός συγγραφέας, βραβευμένος με το premio Strega 2014, και σεναριογράφος. Έχει υπογράψει τα σενάρια διάσημων ταινιών του Νάνι Μορέτι και άλλων γνωστών σκηνοθετών. Αυτή την περίοδο γράφει επίσης και το σενάριο για τη τηλεοπτική σειρά που θα βασιστεί στην τετραλογία της Νάπολης, της Έλενα Φερράντε.

 Τα γυρίσματα της ταινίας θα ξεκινήσουν στα τέλη του έτους και η ανυπομονησία μας είναι μεγάλη για το πώς θα γίνει η κινηματογραφική μεταφορά ενός πολύ ιδιαίτερου βιβλίου όπως είναι Οι Αραχτοί.

Οι αραχτοί

Το μυθιστόρημα, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβριο, έχει κερδίσει αναγνώστες και κριτικούς καθώς σε αυτό συναντάται η ειρωνεία και η δύναμη της σάτιρας του συγγραφέα, οι οποίες εναλλάσσονται με σπαραχτικές στιγμές, νοσταλγικό λυρισμό και την ατόφια ομορφιά της συγγραφής.

Εκτός από την ιταλική και την ελληνική έκδοση, κυκλοφορεί επίσης στα γερμανικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά και τα ολλανδικά, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα στην Πορτογαλία και τη Βραζιλία.

Μια ειλικρινής καταγραφή εδραίωσης μιας σχέσης και περιγραφής του δρόμου της ζωής που, όσο κι αν ανακυκλώνεται, εντέλει προχωρεί. Να τι είναι τούτο το κείμενο. Που νομίζω πως με τον δικό του τρόπο πείθει πως είναι ένα μυθιστόρημα διαφορετικό από τα άλλα, μια εξιστόρηση της ανθρώπινης αγωνίας του Εγώ μέχρι να αποδεχτεί την τρυφερότητα του Εμείς.
Μάνος Κοντολέων, Diastixo.gr

Το κείμενο είναι καλοζυγιασμένο, μεταφρασμένο εξαιρετικά, και έχεις την αίσθηση πως δεν λείπει μήτε περισσεύει ούτε μια λέξη. Με λίγα λόγια, αν και η επιλογή του για αυτή την σειρά θα έμοιαζε στην αρχή τολμηρή, ήταν επιτυχημένη.
Κατερίνα Μαλακατέ, blog Διαβάζοντας

Έτικέττες:
Michele Serra
,
Οι αραχτοί