16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Έκθεση Μάϊος 6, 2019

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πόρτες της και φέτος, και υποδέχεται την 16η διοργάνωσή της παρουσία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων από τις 9 έως τις 12 Μαΐου 2019, στον χώρο των εγκαταστάσεων του Διεθνούς Εκθεσιακού & Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ – HELEXPO).

16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι εκδόσεις  Ίκαρος συμμετέχουν στη μεγάλη γιορτή του βιβλίου με τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Την Παρασκευή 10 Μαΐου, 15:00-17:00 (Αίθουσα «Μονόκερως», περίπτερο 14) θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο δημιουργικής γραφής και comics με τίτλο Παιχνίδια με λέξεις και εικόνες: «Στα χνάρια της Κοκκινοσκουφίτσας», σε οργάνωση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Με αφορμή τη διασκευή του γνωστού παραμυθιού στο νέο graphic novel του Αντώνη Νικολόπουλου/Soloúp Ο Συλλέκτης: έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο, συζητάμε λογοτεχνικές και όχι μόνο διασκευές της Κοκκινοσκουφίτσας. Κόβουμε και ράβουμε τον μύθο, γράφοντας τις δικές μας εκδοχές, ανατρέποντας στερεότυπα και ρόλους που σχετίζονται με το πιο γνωστό παραμύθι στη Δύση. Τέλος οπτικοποιούμε τις διασκευές μας χρησιμοποιώντας τη μοναδική, υβριδική γλώσσα των κόμικς.

Συντελεστές:

Αντώνης Νικολόπουλος/Soloúp, σκιτσογράφος, διδάκτωρ ΤΠΤΠΕ Παν. Αιγαίου, Κέλη Δασκαλά, καθηγήτρια Λογοτεχνίας και Δημιουργικής Γραφής, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

 

Την Παρασκευή 10 Μαΐου στις 20:00 (Αίθουσα «Μοσκώφ» – Περίπτερο 15) θα παρουσιαστεί το αστυνομικό μυθιστόρημα του Μίνου Ευσταθιάδη Ο Δύτης.

Μίνως Ευσταθιάδης

Ομιλητές:

Νίκος Κουρμουλής, δημοσιογράφος-κριτικός βιβλίου

Έλσα Σπυριδοπούλου, δημοσιογράφος πολιτιστικού ρεπορτάζ

και ο συγγραφέας.

 

Το Σάββατο 11 Μαΐου, 12:00-14:00 (Αίθουσα «Βαβέλ» – Περίπτερο 15), στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Το λογοτεχνικό καλειδοσκόπιο του παρόντος» με τη συμμετοχή της Μαριαλένας Σεμιτέκολου (Οι Κυριακές, το καλοκαίρι).

Νέοι-ες πεζογράφοι και ποιητές-τριες διαβάζουν αποσπάσματα από τα βιβλία τους και μας μιλούν για το έργο τους, τη συγγραφική τους ταυτότητα και τη σχέση τους με τη γραφή.

12.00-13.00

Συγγραφείς: Όλγα Παπακώστα, Ειρήνη Μαργαρίτη, Νικόλας Κουτσοδόντης, Μαριαλένα Σεμιτέκολου

13.00-14.00

Συγγραφείς: Χρήστος Σιορίκης, Γιώργος Κούβας, Ράνια Καραχάλιου, Δημήτρης Σίμος

Συντονισμός: Κατερίνα Ηλιοπούλου, ποιήτρια, επιμελήτρια του Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών.

 

Το Σάββατο 11 Μαΐου στις 14:00 (Αίθουσα «Μονόκερως» – Περίπτερο 14) θα παρουσιαστεί το graphic novel του Soloúp Ο Συλλέκτης: έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο.

Soloúp

 

Ομιλητές:

Γιάννης Κουκουλάς, ιστορικός τέχνης

Γιάννης Μπασκόζος, δημοσιογράφος

και ο δημιουργός.

 

Την Κυριακή 12 Μαΐου στις 12:00 («Παιδική Γωνιά», Αίθουσα 1 – Περίπτερο 13) θα πραγματοποιηθεί η διαδραστική παρουσίαση του παραμυθιού του Ανέστη Ποϊράζη σε εικονογράφηση του Κώστα Καρασαββίδη, Φεγγαροπαιχνιδίσματα.

16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Ελάτε να γνωρίσετε από κοντά τον Ανέστη Ποϊράζη και να ανακαλύψετε μαζί του μια υπέροχη ιστορία για τη δύναμη της τέχνης, αλλά και για το πώς μια τυχαία συνάντηση μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας για πάντα.

 

Φέτος, η έκθεση είναι αφιερωμένη στην Ισπανόφωνη Λογοτεχνία: Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, σε συνεργασία με πρεσβείες, ινστιτούτα και άλλα πολιτιστικά ιδρύματα εντός και εκτός Ελλάδας, θα τιμήσει τη λογοτεχνία που προέρχεται τόσο από την Ισπανία όσο και από τις ισπανόφωνες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Κεντρικοί άξονες της φετινής έκθεσης είναι οι εξής: «Το πλήθος ως πρωταγωνιστής στη λογοτεχνία και την Ιστορία», «Λογοτεχνία και μνήμη», «Φύλο και Λογοτεχνική Performance», και «Πρόσφυγες».

Η ΔΕΒΘ θα φιλοξενήσει ακόμη το καθιερωμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων που περιλαμβάνει το 6ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το 4ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, παρουσιάσεις νέων εκδόσεων, καθώς και συζητήσεις με συγγραφείς, συναντήσεις μεταξύ των επαγγελματιών του βιβλίου, θεματικές εκθέσεις και προβολές.

Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ: www.thessalonikibookfair.gr

 

Για οποιαδήποτε πληροφορία, μπορείτε να μας βρείτε στο περίπτερο 15 (στάντ 65) της έκθεσης.

Έτικέττες:
16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης