Αλέξανδρος Κύρτσης

Ο Αλέξανδρος-Ανδρέας Κύρτσης μετά από ημιτελείς σπουδές μαθηματικών στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης σπούδασε κοινωνιολογία (με δευτερεύουσες κατευθύνσεις σπουδών κοινωνική ανθρωπολογία και οικονομική ιστορία) στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Πτυχίο (lic.Phil), 1978. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές με διδακτορικό, το οποίο έλαβε το 1981 (Τίτλος διατριβής: Regionales System und Globalgesellschaftlicher Wandel).

Από το 1976 έως το 1981 εργάστηκε ως βοηθός έρευνας και το 1980 και 1981 ως εντεταλμένος διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και μετά την στρατιωτική του θητεία (1981-1982) εργάστηκε για ένα χρόνο ως προγραμματιστής αναλυτής σε εταιρία πληροφορικής στην Ζυρίχη. 1983-1986: Υπεύθυνος ως σύμβουλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Κρήτης για την οργάνωση της υπό ίδρυση τότε Σχολής Κοινωνικών Επιστημών. Έχει διδάξει εκτός από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, στα πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας και στο Πάντειο, καθώς και πρόσφατα στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης. Έχει διατελέσει ακαδημαϊκός επισκέπτης στο MIT (Program in Science, Technology and Society), στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του LSE, στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, στο Institute for Advanced Studies on Science, Technology and Society, Graz, καθώς και στην έδρα ιστορίας της τεχνολογίας του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης με την οποία υπάρχει συνεχής ερευνητική συνεργασία από το 2010. Από το 1991 διδάσκει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1991-2005 στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών και από το 2005 και μετά στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης).

Έχει αναλάβει ερευνητικά και συμβουλευτικά έργα για λογαριασμό μεγάλων τραπεζών, αντασφαλιστικών εταιρειών και εταιρειών πληροφορικής, καθώς και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Τα περισσότερα από αυτά τα έργα συνδέονται άμεσα με τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σε θέματα κοινωνιολογίας της τεχνολογίας και της κοινωνιολογίας των χρηματοοικονομικών συστημάτων. Υπήρξε επίσης επιμελητής της έκθεσης για το έργο του πολεοδόμου Κωνσταντίνου Δοξιάδη στο Μουσείο Μπενάκη (2006-2007), δραστηριότητα που συνδέεται με το έργο του σε θέματα κοινωνιολογίας του χώρου.

Έχει δημοσιεύσει τέσσερις μονογραφίες και έχει εκδώσει τέσσερις τόμους. Έχει δημοσιεύσει εργασίες στα περιοδικά Revue Suisse de Sociologie, International Sociology, Journal of Business Ethics, South European Society and Politics, Ιστορικά, Επιστήμη και Κοινωνία, Ελληνική Κοινωνιολογική Επιθεώρηση, καθώς και σε ξενόγλωσσους και ελληνόγλωσσους συλλογικούς τόμους. Κριτής στα περιοδικά: American Journal of Sociology, British Journal of Sociology, Journal of Information Technology, Sociological Theory, etc.

Βιβλία στον Ίκαρο