Άλκηστις Χαλικιά

Άλκηστις Χαλικιά

Η Άλκηστις Χαλικιά έχει σπουδάσει Φιλοσοφία στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Παν/μιο της Αθήνας κι έχει μετεκπαιδευτεί στη Μουσειολογία (Master of Arts with Distinction) στο Essex της Μ. Βρετανίας. Διευρύνοντας στη συνέχεια τα πεδία εκπαίδευσής της με γνώσεις στην Αισθητική Αγωγή, το Θεατρικό παιχνίδι, την Προφορική Αφήγηση και την Ιστορία της Τέχνης, ανέπτυξε ένα προσωπικό τρόπο διδασκαλίας με επίκεντρο τη βιωματική μάθηση.

Από το 1996, σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά σε μουσεία, μνημεία, βιβλιοθήκες, χώρους τέχνης και πολιτισμού. Έχει διδάξει για πέντε χρόνια στο τμήμα Μετεκπαίδευσης Δασκάλων στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης, το μάθημα «Αισθητική Αγωγή – Πρακτικές Ασκήσεις» ως βοηθός (υπεύθυνη καθηγήτρια: Αθ. Λεοντσίνη).

Το 2003 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο, ένα παραμύθι με τον τίτλο «Κίου-Νίου, Μια ιστορία με πολλή φασαρία» (εκδ. Βιβλιόφωνο). Το 2007 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο τέχνης για παιδιά σε συνεργασία με την ομάδα Locus Athens (μη κερδοσκοπικός οργανισμός για την ανάδειξη της σύγχρονης τέχνης) και τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο με τίτλο Ένα Απίθανο Βιβλίο σύγχρονης ελληνικής τέχνης για παιδιά. Το 2010 κυκλοφόρησαν τα βιβλία Στην κατσαρόλα με τα χρώματα και Στο πάρκο με τα ζώα (Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά, 2011) και το 2011 Στα Χρώματα της Θάλασσας. Επίσης, έχει γράψει τους στίχους στο μουσικό άλμπουμ για παιδιά Τραγουδάκια Γάλακτος, σε μουσική Μέλπως Χαλκουτσάκη που κυκλοφόρησε το 2008.
Το 2011 ίδρυσε την ομάδα «Άκου-Κοίτα» με στόχο την εκπόνηση προγραμμάτων ανάπτυξης της δημιουργικότητας μέσα από τις τέχνες για σχολικές ομάδες (www.akoukoita.gr).

Βιβλία στον Ίκαρο