Κρόνακα
Κυριάκος Μαργαρίτης
Κρόνακα

Κυριάκος Μαργαρίτης

Κρόνακα

ΥΠΟ ΕΚΔΟΣΗ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η λέξη Κρόνακα παραπέμπει στο εμβληματικό έργο του 15ου αιώνα, από τον Κύπριο χρονικογράφο Λεόντιο Μαχαιρά και, βεβαίως, σημαίνει Χρονικό. Με το ομώνυμο έργο, ο Κυριάκος Μαργαρίτης επιχειρεί μια μυθιστορηματική ανασυγκρότηση του χρονικού ως τρόπου αφήγησης στον 21ο αιώνα.

Με μεθόδους αστυνομικής έρευνας, ο ήρωας-αφηγητής διασχίζει τις εποχές της ανθρώπινης περιπέτειας και συλλέγει στοιχεία από τους αρχαίους μύθους, την παιδική ηλικία, την παγκόσμια λογοτεχνία, την εισβολή του 1974, το Άουσβιτς, και παντού αλλού, διεκδικώντας μιαν άλλη ανάγνωση της Ιστορίας και μιαν οντολογική δικαίωση για τα τραγικά συμβάντα που την έχουν σφραγίσει.

Η Κρόνακα, εν τέλει, αφηγείται αυτή την ανάγνωση ως περιπέτεια και ως χειρονομία που αναζητά την ενότητα μέσα στον κατακερματισμό και τη διαφορά. Και είναι σε αυτό το πλαίσιο που ο Ερμής συνομιλεί με τον Τζόκερ, ο Παλαμήδης με τον Φίλιπ Μάρλοου, ο Τσαρλς Μπουκόβσκι με τον άγιο Ιωάννη της Κλίμακος, και ο Φρειδερίκος Νίτσε με την Παναγία και τους διά Χριστόν σαλούς.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Σύγχρονη Ξένη Πεζογραφία
Α' Έκδοση: 2017

Κυριάκος Μαργαρίτης